Blog

Centar Sveta – Njujork – deo I

Gotovo da ne postoji osoba na kugli zemaljskoj koja nije videla slike ili čula priče o gradu koji nikada ne spava. Jedan od najvećih gradova u Americi, a na svetu. Njegove slike su u filmovima, na televiziji, u romanima, u pesmama, na fotografijama. Grad, sa svojih 20 miliona stanovnika predstavlja pravi lonac mešavina raznih naroda i kultura. Možete da potrošite ceo svoj život istražujući Njujork i nikada nećete iscrpeti njegovo bogatstvo. Na ulicama ovog grada govori se 300 jezika. Amerikanci smatraju da je njihova medicina najbolja na svetu, pa su zato medicinske uslge izuzetno skupe. Polisa putnog osiguranja za Ameriku pokriva sve događaje koji mogu da nas zadese na putnovanju.

Naravno da se ovakav grad ne može opisati kroz jedan post, zato se osvrćemo samo na njegove simbole.

 

Muzej Metropoliten  (Metropolitan Museum of Art) - jedan je od najvećih i najboljih svetskih muzeja. Osnovan je 1870g, a samo prošle godine ga je posetilo oko 5 miliona ljudi. Kolekcija sadrži  preko dva miliona umetničkih dela koje obuhvataju preko 5.000 godina svetske kulture, od praistorije do danas i iz svih delova sveta.

 

Peta avenija (Fifth Avenue) - top destinacija za kupovinu i jedna od najskupljih ulica u svetu, gde se nalaze najprestižnije radnje Louis Vuitton, Prada, Gucci, Versace i mnogi drugi. Sama avenija ima veliki broj interesantnih muzeja, prestižnih mesta za stanovanje, a tu je I čuveni Empajer Stejt Bilding (Empire State Building), Rokfeler centar i druge poznate građevine.

 

Central Park - Pluća Njujorka se nalaze se u samom srcu Menhetna, a grad krase od 1873g. U sklopu parka je dvorac Belvedere završen 1872g. U blizini je Delakort (Delacorte) bioskop, gde se leti mogu gledati predstave. U parku se još nalaze i zoološki vrt, staklena bašta sa bujnom vegetacijom iz čitavog sveta, staze za šetnju, džoging, vožnju rolera i jahanje, nekoliko jezera, dva klizališta.

 

Kip slobode (Statue of Liberty) - Prva slika koju su početkom XX veka doseljenici iz Evrope videli prilikom dolaska u Ameriku. Statua je visoka oko 46m, teška oko 225 tona. Skulptor spomenika je Frederic Bartholdi, a unutrašnju konstrukciju izradio je Gustav Ajfel, projektant Ajfelove kule u Parizu. U podnožju statue je muzej, koji nas vodi kroz izgradnju statue, kao i priču o njenoj evoluciji u internacionalni simbol slobode.

 

Svoju polisu putnog zdravstvenog osiguranja za SAD možete poručiti putem mejla ili vibera na sajtu www.putnosrbija.rs