Blog

Vels - Zeleno Kraljevstvo

Prelepa zemlja u predivnim zelenim bojama, sa planinskim pejzažima je jedna je od četiri konstitutivne države Velike Britanije. Vels je zemlja Kelta, u sastavu Ujedinjenog kraljevstva je od kraja XIII veka.

Vels je poznat po nacionalnim parkovima i divnim zamkovima, predstavlja idealnu destinaciju za sve one koji vole prirodu protkanu istorijom i prošaranu antičkim dvorcima i selima koja su zadržala svoj starinski izgled. Vels je zemlja prijatnih ljudi, dobre hrane, fascinantnih pejzaža i nezaboravnih avantura. Glavni grad je Kardif.

Najbolje vreme za posetu Velsu je u proleće, kada zelena boja brdskih predela postaje intenzivnija. Zime, osim u višim planinskim predelima, nisu previše hladne.

 

Šta posetiti?

Millennium Stadium (stadion “Milenijum”) - Obilazak stadiona “Milenijum” u Kardifu, koji je nacionalni stadion zemlje i treći po veličini stadion u Velikoj Britaniji, je obavezan. Uglavnom se koristi za ragbi i fudbal.

Nacionalni park Snowdonia (Snovdonija) – Vels u malom, u nacionalnom parku Snovdonija, najvećem nacionalnom parku u Velsu. Preko 100 jezera i više od 60km netaknute obale i plaža, kao i skoro 90 planinskih vrhova, uključujući najviši vrh Velsa, Snovdonija oko 1.100m, je mesto koje oduzima dah i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Zamak Kardif - Dom istorije stare 2.000 godina, od dolaska Rimljana, preko normanskih osvajanja do vladavine kraljice Viktorije. Izgled zamka je kao da se sastoji od tri zamka u jednom. U XI veku je podignuto novo utvrđenje, na temeljima nekadašnje rimske tvrđave iz III veka. Kasnije su, tadašnji stanari, dodali novi kompleks zgrada. Od sredine XIX do 20-tih godina XX veka, ceo zamak je postepeno obnavlja, ali je zadržao svoj prvobitni izgled. Pored bogato uređenih prostorija, u sklopu zamka su biblioteka i vojni muzej.

Katedrala sv. Davida - Sveti David je zaštitnik Velsa, a katedrala izgrađena u njegovu čast jedna je od najznačajnijih istorijskih svetinja u hrišćanstvu. Ovde su sahranjeni posmrtni ostaci sv. Davida, a katedrala je, kroz vekove, postala pravo mesto hodočašća. U maju i junu održava se festival katedrale sv. Davida, sa koncertima klasične i savremene muzike.

Zamak Caernarfon (Karnarvon) - Jedna od najvećih srednjevekovnih tvrđava u Evropi, sa kraja XIII veka, Karnarvon je dobio status UNESCO-ve svetske baštine.

Nacionalni muzej u Kardifu - Umetnost, istorija, priroda na jednom mestu. Slike impresionista i renesanse do ogromnih dinosaurusa. Jedna od najobimnijih zbirki umetničkih dela u Evropi.

Za bezbrižno putovanje, tu je putničko osiguranje, www.putnosrbija.rs